Bábovka s medom a mandľovými lupienkami
Vláčna bábovka osladená medom. Keď už máme ten mesiac bábovky... :)
Suroviny
250 g múka polohrubá
5 ks vajcia
8-10 PL med
100 ml mlieko
1 bal prášok kypriaci do pečiva
1/2 bal cukor vanilkový
100 g Hera
2-3 ČL kôra citrónová
4 PL lupienky mandľové
štipka soľ
Postup
1. Heru necháme pri izbovej teplote vonku polhodinku, aby zmäkla. Použila som formu na bábovku s priemerom 22 cm.
2. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky.
3. V jednej mise zmiešame polohrubú múku s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu v druhej mise.
5. Do sypkých surovín pridáme pokrájanú Heru, žĺtky a med. Všetko spolu dobre premiešame.
6. Pridáme mlieko a vymiešame cesto.
7. Pridáme sneh a zľahka, ale poriadne ho vmiešame do cesta
8. Nakoniec pridáme mandľové lupienky a cesto premiešame.
9. Do vymastenej a vysypanej formy vlejeme cesto a dáme piecť do vopred rozotriatej rúry na 170 stupňov Celzia 50 minút. Bábovku skontrolujeme vpichnutím špajdle alebo vidličky. Dopečenú bábovku necháme vychladnúť vo forme. Potom ju vyklopíme a môžeme podávať ku kávičke alebo s pohárom mlieka.
10. Dobrú chuť :)